Echipa proiectului european „Tele-Encounters: Beyond the Human” are plăcerea să vă invite la o sesiune de brainstorming online (pe Zoom) care se va desfășura pe parcursul zilelor de 14 și 16 aprilie 2021 conform următorului program:
● miercuri, 14 aprilie, 10:00-12:00 (ziua 1)
● vineri, 16 aprilie, 16:00-19:00 (ziua 2)
Atelierul are ca scop conturarea la nivel de concept a unor modele de roboți sociali care ar putea fi însoțitori sau îngrijitori pentru persoanele vârstnice. Aceste modele de roboți trebuie înțelese ca personaje dintr-o poveste care se petrece în viitorul foarte apropiat.
Ziua 1: Aspect și funcționalitate
● Prezentarea proiectului Tele-Encounters: Beyond the Human (Marina Hanganu)
● Prezentare despre roboții sociali existenți (Ana-Maria Stancu)
● Prezentare: analiza vizuală a roboților sociali (Iulia Ioniță)
Ziua 2: Roboetică
Coordonatori: Marina Hanganu și Constantin Vică.
În cadrul unei discuții libere cu participanții, vom explora următoarele idei:
● Cum percep roboții lumea?
● Sentimentele și roboții
● Statutul robotului
● Responsabilitate și încredere
● Roboții și îmbătrânirea
Înainte de ateliere:
Vă rugăm să completați chestionarul preliminar disponibil online până pe 13 aprilie (timp de completare aprox. 5 min).
După ateliere vă vom trimite încă două formulare online:
1) Vă rugăm să completați online fișa de personaj a unui robot social dezirabil imaginat de dumneavoastră și să oferiți o referință vizuală pentru acesta (fie un desen propriu, fie o altă imagine sugestivă, cum ar fi un tablou care ne poate duce cu gândul la robot). Această imagine va putea fi încărcată direct în formular. Opțional: tot în cadrul formularului, veți fi invitați să scrieți un scurt monolog din perspectiva personajului-robot pe o temă dată (doar dacă doriți).
2) Vă rugăm să răspundeți la încă un scurt chestionar online.
V-am fi deosebit de recunoscători dacă ați putea completa cele două formulare online (post-ateliere) până pe 30 aprilie 2021.
Răspunsurile la chestionare vor fi analizate de domnul sociolog prof.univ.dr. José Palacios (UCAM, ES) într-un studiu despre percepția asupra roboților sociali. Fișele de personaj (anonime sau cu numele dumneavoastră, cum preferați) vor fi incluse în arhiva online a proiectului. Toate rezultatele proiectului vor fi disponibile gratuit.
Vă rugăm să vă înscrieți la atelier completând primul formular până marți, 13 aprilie 2021 (inclusiv). Veți primi link-ul de Zoom pe mail în dimineața zilei de 14 aprilie. În cazul în care intervine ceva și nu mai puteți participa, vă rugăm să ne anunțați.
Cele două zile de lucru sunt legate, așa că vă recomandăm participarea la ambele. Vom putea folosi chestionarele completate de dumneavoastră în cadrul studiului nostru doar în măsura în care participați la ambele zile de lucru și completați toate chestionarele. Atelierele sunt dedicate adulților.
Coordonatorii atelierelor:
Marina Hanganu este regizoare de teatru, director artistic al proiectului Tele-Encounters: Beyond the Human, secretar artistic al Teatrului „George Ciprian” din Buzău și doctorandă la UNATC „I.L.Caragiale” București, Facultatea de Teatru.
Ana-Maria Stancu este coordonatoarea Săptămânii Europene a Roboticii în România și membră în rețeaua europeană EU Robotics (board member). Ana-Maria Stancu are o experiență vastă în educația digitală (de pildă, proiectul RoboHub organizat de asociația E-Civis). Ana-Maria este CEO al primului start-up de roboți de servicii și roboți umanoizi din România: www.bucharestrobots.com.
Lect.univ.dr. Constantin Vică este lector la Facultatea de Filosofie din cadrul Universității din București și cercetător la Centrul de Cercetare în Etică Aplicată.
Artista vizuală Iulia Petronela Ioniță este absolventă a masteratului de game design din cadrul UNATC „I.L. Caragiale” București.
Vă așteptăm cu drag!
Echipa proiectului „Tele-Encounters: Beyond the Human”
Acest proiect este co-finanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene.
Lider de proiect: Teatrul George Ciprian Buzău, cu sprijin financiar de la Consiliul Județean Buzău
Parteneri: UCAM Universidad Católica San Antonio de Murcia (Spania) și Industria Scenica (Vimodrone, Milano, Italia).