Un robot este o mașinărie care se poate mișca și poate realiza acțiuni în spațiul fizic. Robotul poate avea Inteligență Artificială sau nu. Robotul poate fi umanoid sau nu. Un robot social are o „inteligență socială” care îi permite să interacționeze cu oamenii într-un mod ce se dorește cât mai „natural” din perspectiva omului.

Inteligența Artificială Generală (IAG) este inteligența la nivel uman. Nu există încă IAG și nu se știe când și dacă va putea fi atinsă.

În continuare, vă invităm să vă imaginați un viitor preferabil alături de roboții sociali! În acest scop, vă rugăm să vizionați două prezentări (10 min, respectiv 20 min), să completați 2 chestionare și o fișă de personaj. Acestea ne vor ajuta să înțelegem atitudinea dumneavoastră față de roboți. În plus, prin intermediul fișei de personaj vă invităm să vă imaginați un robot social care ar putea avea rol de însoțitor sau îngrijitor pentru o persoană vârstnică. Acest robot trebuie privit ca un personaj dintr-o poveste care se petrece în viitorul foarte apropiat. Vă puteți plasa personajul-robot oriunde pe scara de la realitate (roboții sociali deja existenți) la ficțiune (roboții sociali care ar putea să existe).

Modelul de robot imaginat de dumneavoastră va fi o sursă de inspirație pentru o platformă online cu roboți virtuali (personaje 3D similare celor din jocurile video), pentru un personaj dintr-o piesă de teatru și pentru un robot real pe care îl vom construi pentru a întrupa acest personaj în spectacolul de teatru. În plus, răspunsurile dumneavoastră la chestionare și fișa de personaj vor fi analizate într-un studiu despre percepția asupra roboților sociali de către sociologul José Palacios (UCAM, Spania).

 

Pașii de urmat:

Pentru a contribui la studiul nostru, este foarte important să urmați toți pașii de mai jos exact în această ordine!

PASUL 1: Completați chestionarul preliminar online (timp de completare aprox. 3 min).

PASUL 2: Vizionați prezentarea proiectului „Tele-Encounters: Beyond the Human” realizată de regizoarea Marina Hanganu, director artistic al proiectului:

 

PASUL 3: Vizionați prezentarea despre roboții sociali realizată de Ana-Maria Stancu (Bucharest Robots, E-Civis, RoboHub, board member EURobotics):

 

PASUL 4: Completați online fișa de personaj.

În acest formular, vă invităm să vă imaginați un robot social care ar putea avea grijă de o persoană vârstnică. Cum ar trebui să arate? Ce ar trebui să poată face? Care ar fi personalitatea lui?
ATENȚIE! Vă rugăm să completați formularul într-o singură sesiune întrucât NU este posibil să salvați etapele intermediare de lucru. Informația se consideră salvată doar în momentul în care apăsați „submit”. Pentru a avea o privire de ansamblu asupra formularului, puteți consulta acest document.
Timp de completare: aprox. 15 min.

PASUL 5: Completați online chestionarul final.

 

Ce se va întâmpla cu informațiile furnizate de dumneavoastră?

Acest „set de instrumente” pentru dezvoltarea modelelor de roboți sociali face parte din proiectul „Tele-Encounters: Beyond the Human” (2020-2023), co-finanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene (616748-CREA-1-2020-RO-CULT-COOP1). Răspunsurile la chestionare vor fi anonimizate și analizate de domnul sociolog prof.univ.dr. José Palacios (UCAM, ES), apoi publicate într-un studiu despre percepția asupra roboților sociali. Studiul va fi publicat în limba engleză în cartea proiectului și va fi de asemenea distribuit separat în mediul online în 2023. Fișa de personaj va fi inclusă în arhiva online găzduită pe site-ul ce va conține platforma interactivă cu modele de roboți 3D. Baza de date cu toate răspunsurile anonime va fi accesibilă online pe site-ul proiectului, https://tele-encounters-beyond.eu/, și în platforma de rezultate Creative Europe: https://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/projects/ce-project-details/#project/616748-CREA-1-2020-1-RO-CULT-COOP1. Toate rezultatele proiectului vor fi accesibile gratuit.
Pentru orice întrebări, vă rugăm să ne scrieți pe mail la adresa tele.encounters.management@gmail.com.

Lider de proiect: Teatrul „George Ciprian” Buzău
Parteneri: UCAM Universidad Católica San Antonio de Murcia (Spania) și Industria Scenica (Vimodrone, Milano, Italia)

2 Responses

Comments are closed.